Body Heilema

De eerste week

De eerste week na de bevalling zal een lange en vermoeiende week zijn. Vooral in het begin zult u nauwelijks aan slaap toekomen en dag en nacht met de baby bezig zijn. Houd er daarom rekening mee dat u niet al te veel visite laat komen. Er zijn nog een aantal onderwerpen waar wij graag uw aandacht voor willen vragen:

Veilig slapen

Het is goed om de eerste dagen de baby op uw kamer, maar niet in uw bed te laten slapen. Zo kunt u wennen aan het gedrag van de baby en hoort u sneller als er iets aan de hand is. De baby hoort op de rug te slapen in een veilig bedje of wiegje. Dat betekent geen knuffels of speelgoed, geen stootkussens, geen dekbed. Is de baby erg misselijk na de bevalling dan mag u hem op de zij leggen.   Zie opvoeden.nl voor meer informatie.

afbeelding www.littlelife.nl

Geel worden

Soms wordt een baby geel van kleur. De gele kleur wordt veroorzaakt door een afvalstof, bilirubine genaamd. De lever kan dit stofje niet snel genoeg afbreken met als gevolg dat deze afvalstof onder de huid wordt opgeslagen. Zolang de afvalstoffen zich niet verder verspreiden is dit een onschuldige aandoening. De verloskundige en kraamverzorgende zullen de baby goed in de gaten houden. Zo nodig wordt de baby in de hiel geprikt om de juiste hoeveelheid te kunnen bepalen. Is de waarde van de bilirubine te hoog dan overleggen we met een kinderarts en is soms een paar dagen opname van de baby nodig. Natuurlijk mag u met de baby mee naar het ziekenhuis als u dat wilt.

De hielprik en gehoortest

In de eerste week na de bevalling komt een medewerkster van het consultatiebureau bij u thuis. Dit gebeurt nadat de baby bij de burgerlijke stand is aangegeven. Hoe eerder u aangifte doet hoe beter het is. Een snel uitgevoerde hielprik is belangrijk voor de gezondheid van de baby. Het bloed wordt op 17 zeldzame maar ernstige aandoeningen onderzocht. De meeste van deze aandoeningen zijn niet te genezen maar wel te behandelen. www.rivm.nl/hielprik/ 

De gehoortest wordt verricht om er achter te komen of de baby goed kan horen. Dit is later van groot belang bij het luisteren en praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt hoe sneller de behandeling kan starten. Een veel gemaakt grapje is dan ook: Uw baby kan goed horen, maar dat betekent niet dat hij ook zal luisteren....... www.rivm.nl/gehoortest/ 

Geboortekaartjes

Wij vinden het erg leuk om van u een geboortekaartje te ontvangen. De geboortekaartjes hangen we een aantal maanden op in de wachtkamer van ons spreekuur in de Westerwatering. Daar zijn ze voor iedereen die dat wil te bekijken. Daarna geven we de kaartjes aan een verzamelaarster van geboortekaartjes. Heeft u hier bezwaar tegen? Laat ons dat dan even weten!