Body Heilema

Algemene informatie

Wilt u iets weten dat niet op deze site staat dan mag u ons altijd bellen of een e-mail sturen. U kunt ons altijd bereiken op 075-6401042 of praktijk@heilema.nl

Voor de bevalling kunt u kiezen wiens achternaam de baby zal gaan krijgen. Alle volgende kinderen die in die relatie geboren worden krijgen allen dezelfde achternaam. Voor lesbische relaties gelden andere regels. U doet er in dat geval goed aan ruim van tevoren informatie in te winnen bij de burgerlijke stand of notaris. www.rijksoverheid.nl

Bestel tijdig uw babyspullen bij de babyspeciaalzaak. Houd er rekening mee dat voor sommige zaken zoals meubels en dergelijke een levertijd van meer dan 10 weken heel normaal is. We raden u af voor de baby een dekbed te kopen. Het is onomstotelijk aangetoond dat baby's onder een dekbed eerder overlijden aan wiegendood dan baby's onder een deken of in een trappelzak. Ook de dikke rechtopstaande hoofdbeschermers voor het babybed raden we af. Zie www.veiligslapen.info of www.wiegendood.nl  of www.veiligheid.nl  Voor meer informatie zie: Praktijk / Alle downloads / No; 01

Informeer eens bij uw verzekering of de (ongeboren) baby ook is meeverzekerd in geval van overlijden.
Als het echt mis gaat kunt u op de website www.kleinevlinder.nl afscheidsmandjes en kistjes vinden.

Het voelen van de eerste bewegingen van de baby is iets heel bijzonders. Verwacht u uw eerste kind? Dan zult u de eerste bewegingen voelen tussen 20 en 24 weken, maar eerder mag natuurlijk ook. Vrouwen die al eerder een baby gehad hebben zullen hun kindje ook meestal wat eerder voelen. Pas na de 26e week moet u de baby iedere dag voelen bewegen. Als u de baby na de 26e week geruime tijd niet voelt bel ons hier dan over. 

Sommige ziekten of afwijkingen zijn erfelijk. Als er erfelijke aandoeningen in uw nabije familie voorkomen willen wij dit graag van u weten. Wij kunnen u adviseren over eventueel verder onderzoek. www.erfocentrum.nl

Gedurende uw zwangerschap is het verstandig om alvast over kinderopvang na te denken. Er zijn kinderdagverblijven en er is gastouderopvang. Denk ook aan uw familie of buren.

Een kraampakket krijgt u via uw ziektekostenverzekeraar. Bel vroeg in de zwangerschap of kijk op de website van de verzekeraar en vraag om het kraampakket. Zij sturen het dan voor de bevalling naar u op.

Soms moet u aanvullend of extra aanvullend verzekerd zijn om voor een kraampakket in aanmerking te komen. Krijgt u geen pakket van uw verzekering dan is het verstandig om er een te kopen. Iedere babyzaak heeft dergelijke pakketten, maar als u straks toch naar de thuiszorgwinkel van de Evean gaat om klossen en een steek te lenen kunt u er ook daar een kopen.

Het lidmaatschap van de Evean kan u veel voordeel bieden. Vooral in combinatie met kraamzorg van de Kraamvogel. Denk aan kortingen van de zwangerschapseducatie en allerlei cursussen zoals borstvoeding geven of stoppen met roken van de Evean. Bij het stoppen met roken kunt u ook geholpen worden door deze website. Stoppen In de thuiszorgwinkel van de Evean zijn allerlei producten met korting te koop. Vlak voor de bevalling kan de Evean ook voor een hulp in de huishouding zorgen die uw huis komt schoonmaken. Zie ook www.evean.nl

Wat u ook mankeert, gebruik nooit zonder overleg medicijnen. Vertel het ons ook als u zich laat vaccineren. Ook medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn zoals bijvoorbeeld aspirine of keeltabletten kunt u beter in de apotheek halen omdat een apotheker weet, of kan nakijken, welke soorten toegestaan zijn in de zwangerschap. Wij raadplegen Lareb als we willen weten of een medicijn kwaad kan in de zwangerschap of niet. Samen met pREGnant wordt nog steeds gewerkt aan verbeteringen op dit gebeid. U kunt daar aan meewerken! Kijk op www.Pregnant.nl 

Het is bij dieren aangetoond dat zij een verhoogde kans op een miskraam hebben als vroeg in de zwangerschap hun lichaamstemperatuur te hoog oploopt. Daarom raden wij af de eerste zestien weken naar de sauna te gaan. Daarna geldt: Niet te lang, niet te heet, niet te snel afkoelen. Drink veel en eet regelmatig wat tijdens uw saunabezoek.

Voor zover bekend zijn de stoffen die vrijkomen bij het schilderen van de babykamer onschadelijk voor een zwangere. Houd wel rekening met voorschriften op de verpakking van de verf en hanteer de normale voorzorgsmaatregelen zoals voldoende ventileren en dergelijke. Ga bij voorkeur niet direct in een pas geschilderde kamer slapen.

Let ook goed op uw houding bij het schilderen en behangen. Lage rugpijn is een veel voorkomende kwaal bij dergelijke werkzaamheden.

Voor de baby geldt, dat ook zij/hij niet in een pas geschilderde kamer mag slapen. Begin dus ruim op tijd met het inrichten van de babykamer, want ook uit nieuwe meubels kunnen (geur)stoffen vrij komen. Blijf dus regelmatig de babykamer ventileren en zet vooral een tijdje van tevoren de pas geschilderde verwarming aan.

De seksuele beleving van de vrouw kan veranderen door de zwangerschap. Sommige vrouwen voelen zich extra aantrekkelijk in de zwangerschap en hebben daardoor meer zin in vrijen, bij anderen is dit juist andersom, Dit laatste kan ook komen door lichamelijke ongemakken. Het kan zijn dat er na de gemeenschap wat bloedverlies optreedt. Een andere houding kan uitkomst bieden. Vrijen in de zwangerschap kan geen miskraam veroorzaken of de baby beschadigen.

Problemen met seksualiteit en negatieve ervaringen op dit gebied bespreken wij standaard met u in de zwangerschap. Het is van groot belang om te weten of u iets dergelijks heeft meegemaakt. U begrijpt dat extra aandacht in dit geval bij een inwendig onderzoek en bij de bevalling dan noodzakelijk is.

Wilt u op vakantie? Tussen 16 en 32 weken is de beste tijd hiervoor. Denk heel goed na waar u naar toe gaat. Is de reis niet te ver? Heeft u inentingen nodig? Is het niet te warm of te hoog? Hoe is de medische zorg in het land? Bedenk dat er altijd een kans is dat u te vroeg bevalt. En dan?

Gaat u met de auto op vakantie? Stop dan wat vaker om even de benen te strekken. Dit kan trombosevorming voorkomen. Dit geldt overigens ook voor het vliegtuig. Probeer in het gangpad wat heen en weer te lopen. Vraag bij het boeken van de vlucht tot hoeveel weken gevlogen mag worden. Dit kan per maatschappij erg verschillen. Voor meer informatie zie: Praktijk / Alle downloads / No; 23

Voor inentingen gaat u naar de GGD Zaandam, maar kijk vooral ook op http://www.lcr.nl 

 

Op de website Veiligheid.nl staat veel informatie over bijvoorbeeld veilig slapen, veilig spelen, veilig kindermeubilair, veilig dragen, veilig wandelen etc.

Uw werkgever zal om een zwangerschapsverklaring vragen. Dit is een door ons ondertekende verklaring waarop de uitgerekende datum vermeld staat. Deze verklaring is nodig voor uw zwangerschap en bevalverlof. Wij sturen deze zwangerschapsverklaring per mail bij 15 weken zwangerschap.
Klik hier om alvast een aanvraag te doen voor een zo'n verklaring. Wij mailen hem dan direct.

Als u in loondienst werkt heeft u recht op zwangerschap- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in maximaal zes weken en minimaal vier weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling heeft u recht op minimaal tien weken verlof. U mag niet eerder dan 42 dagen na de bevalling weer gaan werken. Bevalt u voor de uitgerekende datum dan krijgt u maximaal twaalf weken bevallingsverlof. Wilt u langer doorwerken of eerder beginnen kijk dan goed na of u in die periode wel verzekerd bent als er iets op het werk gebeurt. Bent u zelfstandig ondernemer dan krijgt u via het UWV een uitkering. Deze bedraagt het minimum inkomen. Heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kan dit meer worden. Meer weten? www.rijksoverheid.nl